Ga naar de inhoud

Unger – Van Brero Fonds

Menu
  • Home
  • Beleidsplan
Menu

Beleidsplan 2021

Doelstelling en actueel beleid

De doelstelling van de stichting is de bevordering van de beoefening der sociaaleconomische geschiedenis. Het actuele beleid is gericht op het mogelijk maken van publicaties, het ondersteunen van de opleiding van promovendi en het instellen van bijzondere leerstoelen, alles op het gebied van de sociale en economische geschiedenis.

Wijze van fondsenwerving en financieel beheer

Het fonds is voortgekomen uit een legaat van de weduwe Unger – Van Brero en staat open voor verdere legaten. De stichting werkt met de opbrengsten van het bestaande vermogen. Het vermogen is belegd via ABN AMRO. Het financieel beheer is uitbesteed aan een administrateur van het IISG en staat onder controle van de penningmeester van de stichting.

Tot en met 2011 werden de financiële jaarstukken gecontroleerd door een accountant, vanaf het boekjaar 2012 niet meer; om de hoge kosten in relatie tot de beschikbare fondsen te voorkomen. Wel vindt controle plaats door een kascommissie, samengesteld uit enkele leden van de Raad van Advies van de Stichting NEHA, waarmee de stichting Unger – Van Brero Fonds nauw samenwerkt.

Werkzaamheden van de stichting en wijze van besteding van gelden

De stichting organiseert zelf geen activiteiten.

Jaarlijks beoordeelt het bestuur diverse verzoeken om subsidie voor de publicatie van een proefschrift of ander historisch werk. Indien de aanvraag binnen de doelstelling van de stichting valt, wordt veelal een subsidie toegekend. Ook staat het bestuur open voor subsidieaanvragen ten behoeve van de organisatie van een workshop of congres op het terrein van de sociale en economische geschiedenis. Verder ontvangt het Posthumus Instituut, de interuniversitaire onderzoeksschool voor sociale en economische geschiedenis, subsidie van de stichting. Dit geld wordt gebruikt om promovendi en postdocs tegen zeer lage kosten een abonnement op het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis / The Low Countries Journal of Social and Economic History aan te bieden.

Ten slotte financiert de stichting momenteel twee bijzondere leerstoelen: aan de Vrije Universiteit de leerstoel “Geschiedenis van staatsvorming in mondiale context, met name de sociale en economische aspecten” en aan de Universiteit Maastricht de leerstoel “Historische demografie, in het bijzonder met betrekking tot gender en arbeid”. Beide leerstoelen komen in de loop van 2022 vacant in verband met de pensionering van de leerstoelhouders. Een derde leerstoel was gevestigd aan de Radboud Universiteit maar is medio 2020 al vacant gekomen. In februari 2021 heeft het bestuur zich beraden op de toekomst van deze leerstoelen en die van de huidige NEHA-leerstoel, die per augustus 2021 vrijvalt, ook vanwege pensionering van de leerstoelhouder. Het NEHA zal daarna geen nieuwe leerstoel instellen maar laat deze activiteit over aan het Unger – Van Brero Fonds. Met het oog op de beschikbare financiële middelen zal het Unger – Van Brero Fonds in de komende jaren in totaal drie leerstoelen in stand houden.

Een consultatie van de universiteiten en onderzoeksinstellingen in november 2020 – januari 2021 heeft geleid tot drie brede thema’s voor deze leerstoelen: ‘History of Sustainability’, ‘Inequality in Historical Perspective’ en ‘Business History’. Voor ieder thema bestaat bij meerdere universiteiten belangstelling. Op dit moment zijn besprekingen gaande over de vestigingsplaats van de eerste van de drie leerstoelen. Wanneer daarover duidelijkheid is zal, in de tweede helft van 2021, de werving voor een nieuwe leerstoelhouder worden gestart.

Jaarrekeningen

In de jaarrekeningen staan alle verleende subsidies verantwoord in het Overzicht van uitkeringen.

  • Jaarrekening 2020
  • Jaarrekening 2019
  • Jaarrekening 2018
  • Jaarrekening 2017
  • Jaarrekening 2016
  • Jaarrekening 2015
  • Jaarrekening 2014
  • Jaarrekening 2013
  • Jaarrekening 2012

Contact

Secetariaat Unger-Van Brero Fonds
j.dijkman@uu.nl
Postbus 2169, 1000 CD Amsterdam

Bestuur

prof. dr. J. Lucassen, voorzitter (derde termijn)
dr. J. Dijkman, secretaris (2023, tweede termijn)
drs. W. Terwisscha van Scheltinga, penningmeester (2022, tweede termijn)
prof. dr. J.Bolt (2024, tweede termijn)
prof. dr. K.J.P.F.M. Jeurgens (2024, tweede termijn)

ANBI

Het fonds is sinds 2013 een culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling)
RSIN: 816049853
NL 60 ABNA 0551 9291 89

Stichting NEHA

NEHA website

© 2022 Unger – Van Brero Fonds | Aangedreven door Minimalist Blog WordPress thema